In dit digitale tijdperk worden we geconfronteerd met eisen die steeds strenger worden. Er is steeds meer te leren en er wordt ook van iedereen verwacht om steeds te blijven ontwikkelen. Google staat bekend als voorloper van een cultuur waarin werknemers steeds worden uitgedaagd om het beste uit zichzelf en de andere te halen; een leercultuur. Maar wat is nu een goede leercultuur en hoe pas je dit toe in je bedrijf? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Wat is een goede leercultuur?

Een goede leercultuur ontstaat als elke werknemer zich kwetsbaar durft op te stellen, vragen durft te stellen en opbouwend kritisch kan zijn naar elkaar, om optimaal te blijven leren. Om dit te bereiken is onderling veel vertrouwen nodig. Toegeven dat je fouten hebt gemaakt kan nogal eng zijn. Maar zodra het masker af gaat, gaat er een wereld voor je open.

Waarom een leercultuur?

Een organisatie met een snel lerende bedrijfscultuur is enorm wendbaar en past zich voortdurend aan. De werknemers stellen zich open, voelen zich vertrouwd en worden aangemoedigd om zoveel mogelijk te leren. Wanneer iemand zich goed voelt stelt hij zich open en leert iemand van nature. Zoals je misschien weet uit onze blog over goed werkgeverschap is ontwikkeling erg belangrijk en gaan zowel de productiviteit als het werkgeluk sterk omhoog. Daardoor ook de bedrijfsresultaten. Het creëren van een leercultuur wordt daarom ook wel gezien als meest belangrijke groeistrategie.

Leercultuur als groeistrategie

Stimuleer ontwikkeling, leren en groei bij je werknemers en je investeert in het welzijn van je organisatie. Hoe een goede leercultuur eruit ziet staat echter niet vast. Waar het bij sommige bedrijven betekent dat je wekelijks kennissessies hebt, houdt het voor andere bedrijven in dat je twee keer per week persoonlijke gesprekken hebt met je manager of dat je zelfs een coach toegewezen krijgt om je door een proces te loodsen.

Hoe kun je een lerende organisatie worden?

Om een lerende organisatie te worden, is er in sommige gevallen een omslag nodig. Uiteraard is het belangrijk dat werknemers altijd de mogelijkheid hebben om nieuwe dingen te leren, maar het gaat verder. Accountantskantoor Witlox van den Boomen heeft het in hun artikel over leercultuur als een groeistrategie over 5 fases die je door moet, om (als familiebedrijf) een leercultuur te kunnen neerzetten:

1. Bepaal de identiteit van je onderneming

Past leren bij jouw organisatie? Het antwoord is wellicht makkelijk gemaakt, maar is de ontwikkeling van je werknemers een doel op zich? Staat leren namelijk centraal in je organisatie? Indien dit zo is, kun je het doel aanscherpen door er een heldere visie en resultaat aan te hangen. Hoe draagt optimale ontwikkeling bij aan de bedrijfsresultaten van bijvoorbeeld 2022?

2. Creëer betrokkenheid en verbondenheid

Vooral in de maakindustrie vraagt het creëren van verbondenheid om een andere aanpak. Lassers, productiemedewerkers en heftruckchauffeurs worden namelijk betaald om zo snel mogelijk hun werk te doen. Maar zelfs dan kun je, door in te zoomen op de leercultuur op de werkvloer, een flink verschil maken. Behandel iedereen met respect, maak elke productiemedewerker onderdeel van het team en luister naar hun input. Mensen voelen zich gehoord, werken sneller, komen met unieke ideeën en willen dan meer verantwoordelijkheid nemen. Als je namelijk vertrouwen geeft, krijg je vertrouwen terug.

3. De mindset van een leercultuur

Hoe zien jouw werknemers zichzelf? Vinden zij dat ze goede ideeën hebben en jouw bedrijf verder helpen, of maakt het ze niet zoveel uit? Als je je werknemers zover kunt krijgen om altijd meer uit zichzelf te willen halen, creëer je de juiste mindset. Vaak is dit niet zo rechtlijnig, maar zie je dit terug als een twinkel in iemands ogen of de passie waarop iemand over zijn baan spreekt. Die twinkel en die passie zijn namelijk het directe gevolg van waardering en de juiste mindset.

4. Goed leiderschap

Een leercultuur begint als ondernemer bij jezelf. Als jij je kwetsbaar opstelt en groei stimuleert, gaan mensen dit overnemen. Of je nu de directeur bent van een groot bedrijf, of de teamleider van een productieteam, jij bent het voorbeeld voor je team. Indien een leercultuur niet van de grond komt moet je kijken wat je tegenhoudt om je kwetsbaar op te stellen. Een gerichte e-learning of coachingstraject kan je eventueel helpen om hier verandering in te brengen.

5. Stimuleer persoonlijke ontwikkeling en groei

Leren is leuk. Laat je werknemers cursussen doen en vraag ze om er iets over te vertellen. Zo delen ze iets waar zij enthousiast over zijn en helpen zij om hun collega’s het werk beter te doen. Als je ziet dat iemand sneller of beter ergens in is kun je deze persoon vragen om anderen hierin te ondersteunen zodat het hele team beter wordt.

De Google manier om een leercultuur op te zetten

Als we aan bedrijven denken die een goede leercultuur hebben, denken we bijna altijd aan Google. Belangrijk om te weten is dat zij de afgelopen jaren enorm zijn gegroeid. Ook hebben zij, mede dankzij het inspelen op veranderingen, heel snel hun diensten kunnen aanpassen.

Google

Als internetgigant, en de meest gebruikte zoekmachine ter wereld, is Google enorm goed in groei. De verhalen over de cultuur van het bedrijf heeft veel bedrijven geïnspireerd om meer te leren. Google was in staat om werknemers snel te laten leren door ze nieuwe producten zelf te laten ervaren. Ook zette het bedrijf alle informatie en leermiddelen op Dropbox zodat iedereen er altijd bij kon. Werknemers konden zo leren wat ze wilden, wanneer ze wilden en hoe ze wilden.

Domme vragen kende Google niet. Kennis is er om te delen, vragen zijn er om te stellen en fouten zijn er om van te leren! Managers werden er daarom erg op gestuurd om alle verschillende ideeën binnen een team aan te moedigen. Indien iemand een fout had gemaakt werd ie niet aan de schandpaal genageld, maar was dat een uitgelezen kans om werknemers te leren om weer verder te gaan.

Google had ook als een van de eerste een intern platform waarop ze actief e-learnings beschikbaar stelden. Dit was waarschijnlijk een van de eerdere Learning Management Systems (LMS) die er waren. Ook al hoef je niet zo succesvol te worden als Google, een goede LMS maakt zeker het verschil.

Hoe helpt een LMS je verder?

Een LMS, ook wel een Learning Management System, helpt je om een heuse leercultuur te creëren. Of je nu een onboarding maakt voor je nieuwe talenten, werknemers nieuwe skills wilt laten leren of kennisdeling wilt stimuleren, bij Brighter Legends biedt ons platform deze functionaliteiten en meer! Brighter Legends is er voor bedrijven die zich vandaag willen voorbereiden op de dag van morgen.

Bevlogen

We dromen, durven en doen. Met het lef om te pioneren blijven we leren.

Oprecht

We werken open, eerlijk en op basis van vertrouwen. Bij fouten draaien we er niet omheen, lossen het op en leren ervan.

Samen

Met elkaar kom je verder en haal je het beste in elkaar naar boven.

Tegel werken met TeamsTegel FEMTegel TimemanagementTegel 'Alles over klantcontact'Tegel SOLIDWORKS Tips & tricks

Start jouw proefperiode

Overweeg je van start te gaan met onze academy maar wil je het eerst uitproberen? Dat kan! Vraag een gratis proefperiode aan van twee weken en probeer de academy eerst uit.

Ervaar de kracht van online trainingen

On demand en 24/7 beschikbaar

Uitgebreide trainingsbibliotheek

Onbeperkt toegang in de proefperiode

Proefperiode aanvragen

Meer weten?

Laat je inspireren door onze blogberichten.