Stel je voor dat jouw werknemers niet langer urenlang doorbrengen in de standaard klassikale training. Maar dat ze een op maat gemaakte training krijgen, om precies die vaardigheden te ontwikkelen die ze nodig hebben om uit te blinken in hun rol. Dat is waar competentiegericht leren om de hoek komt kijken. Weten waarom competentiegericht leren de sleutel is tot succes voor zowel je medewerkers als je organisatie? Lees dan snel verder!

Wat is competentiegericht leren?

Competentiegericht leren is een benadering van training en ontwikkeling waarbij werknemers worden beoordeeld en opgeleid op basis van specifieke vaardigheden en competenties die relevant zijn voor hun functie. In plaats van breed opgezette trainingsprogramma's, draait competentiegericht leren om het identificeren en ontwikkelen van de exacte vaardigheden die nodig zijn om effectief te presteren.

Dat heeft een aantal voordelen:

 • Efficiëntie
  Competentiegericht leren stelt bedrijven in staat om hun trainingsinspanningen te concentreren op de meest relevante vaardigheden, waardoor de tijd en middelen effectiever worden gebruikt.
 • Aanpasbaarheid
  In een snel veranderende industrie, zoals de maakindustrie, is het verandervermogen van werknemers dankzij competentiegericht leren hoger. Ze passen zich dus makkelijker aan aan nieuwe technologieën en taken.
 • Motivatie
  Werknemers zijn meer gemotiveerd om te leren wanneer ze de directe relevantie van de training voor hun functie zien.
 • Verbeterde prestaties
  Competentiegericht leren kan leiden tot betere prestaties en productiviteit, omdat werknemers beschikken over de juiste vaardigheden om hun taken uit te voeren.

Hoe ga je van start met competentiegericht leren?

Het klinkt ingewikkeld, maar eigenlijk kun je al heel laagdrempelig met competentiegericht leren van start. In de basis gaat het erom dat je eerst de gewenste kennis en vaardigheden per medewerker goed in kaart brengt, zodat je daar specifiek op kunt trainen. Met de volgende stappen kun je zelf aan de slag:

1. Competentieanalyse

Begin met het identificeren van de specifieke competenties (kennis + vaardigheden) die nodig zijn voor elke functie in jouw organisatie.

2. Individuele beoordeling

Evalueer het kennis- en vaardigheidsniveau van elke werknemer om hun huidige competentieniveau vast te stellen.

3. Gerichte training

Bied trainingen aan die zijn afgestemd op de ontwikkeling van de ontbrekende competenties van elke werknemer. De kracht van competentiegericht leren zit hem in de nadruk op praktijkrelevantie: maak je aanbod relevant en direct toepasbaar in de praktijk.

4. Continue evaluatie

Blijf de competenties van werknemers volgen en bied indien nodig aanvullende training en ontwikkeling.

Hoe kan een online academy hierbij helpen?

Bij Brighter Legends vinden we leren belangrijk. Maar leren an sich is niet het doel. Daarom koppelen we het leren aan performance. Want inzicht in het competentieniveau stelt je in staat om effectiever personeel aan te nemen, teams samen te stellen, capaciteitsplanning te doen en werknemers door te ontwikkelen en hun prestaties te beoordelen. Dit draagt bij aan de groei en het succes van jullie organisatie.

Een online academy kan je helpen om competentiegericht leren flexibel en gestructureerd in te richten. Met de academy van Brighter Legends stimuleer je de persoonlijke en professionele ontwikkeling van jouw medewerkers met tools en assessments om hun skills en competenties te meten. We zorgen er vervolgens voor dat elke leeractiviteit nauwkeurig gekoppeld is aan de specifieke vaardigheden die je wilt versterken. Dit kunnen jullie eigen gemaakte modules zijn, of één van onze ruim 350 trainingen. Zo maak je het jezelf én je medewerkers gemakkelijk.

In het kort

Competentiegericht leren biedt de maakindustrie een effectieve manier om de kennis en vaardigheden van werknemers up-to-date te houden in een steeds veranderende omgeving. Het stelt bedrijven in staat om efficiënter te werken, hun aanpasbaarheid te vergroten en de prestaties te verbeteren. Wil je blijven gedijen in de moderne maakindustrie? Dan is competentiegericht leren de weg vooruit. Investeer dus in je werknemers én je organisatie met een academy die jullie ontwikkeling faciliteert.

Bevlogen

We dromen, durven en doen. Met het lef om te pioneren blijven we leren.

Oprecht

We werken open, eerlijk en op basis van vertrouwen. Bij fouten draaien we er niet omheen, lossen het op en leren ervan.

Samen

Met elkaar kom je verder en haal je het beste in elkaar naar boven.

Tegel werken met TeamsTegel FEMTegel TimemanagementTegel 'Alles over klantcontact'Tegel SOLIDWORKS Tips & tricks

Start jouw proefperiode

Overweeg je van start te gaan met onze academy maar wil je het eerst uitproberen? Dat kan! Vraag een gratis proefperiode aan van twee weken en probeer de academy eerst uit.

Ervaar de kracht van online trainingen

On demand en 24/7 beschikbaar

Uitgebreide trainingsbibliotheek

Onbeperkt toegang in de proefperiode

Proefperiode aanvragen

Meer weten?

Laat je inspireren door onze blogberichten.