Het kan een uitdaging zijn om medewerkers te stimuleren om tijd te investeren in hun persoonlijke ontwikkeling, vooral als het gaat om online leren. Maar het is van cruciaal belang voor zowel individuele werknemers als de organisatie als geheel om zich aan te passen aan de veranderende eisen van de moderne werkplek. Een online academy maakt hier vaak onderdeel van uit. Een plek waar medewerkers kunnen leren, ontdekken en zich ontwikkelen – en dat allemaal met één klik of tik.

Maar hoe krijg je jouw medewerkers nu zo ver om aan de slag te gaan met een online academy? Met deze strategieën gaat het je gegarandeerd lukken!

1. Maak het relevant

Laat je medewerkers zien hoe de leeractiviteiten bijdragen aan hun persoonlijke ontwikkeling en hoe deze kennis kan worden toegepast in hun dagelijkse werkzaamheden. Bijvoorbeeld, als er een e-learning is over Lean Manufacturing, leg dan uit hoe dit kan bijdragen aan het verbeteren van de efficiëntie en kwaliteit van de productieprocessen. Leg vervolgens vast wat de interne werkwijze en deel deze instructies met elkaar met behulp van een how-to video.

Stel dat jullie een nieuwe 3D-printer hebben aangeschaft en willen gaan experimenteren met deze technologie. Dan kan het nuttig zijn om e-learning modules aan te bieden die zich specifiek richten op dit onderwerp, zoals "Introductie tot 3D-printen" of "Geavanceerde 3D-printtechnieken". Door modules aan te bieden die relevant zijn voor de dagelijkse werkzaamheden van de werknemers, is de kans groter dat ze gemotiveerd zijn om deze te volgen.

2. Creëer een gepersonaliseerd leerpad

Maak een leerpad op maat voor jouw medewerkers en biedt ze zo een overzicht van de beschikbare en relevante e-learnings. Hierdoor hebben collega's in een specifieke rol of functie toegang tot een combinatie van modules die relevant zijn voor de dagelijkse werkzaamheden. Belangrijk is om de verschillende onderwerpen af te stemmen op hun benodigde kennis en vaardigheden. Dit helpt hen te focussen op hun ontwikkelingsdoelen en zich te concentreren op wat ze willen bereiken.

Stel dat een werknemer zich wil ontwikkelen tot een leidinggevende. Dan kan het leerplan bestaan uit functie gerelateerde modules en verschillende e-learnings over leiderschap, management en communicatie. Het leerpad kan worden afgestemd op de individuele doelen van de werknemer en maakt duidelijk wat een werknemer moet doen om dat doel te bereiken. Men kan zich als het ware kwalificeren voor een specifieke (nieuwe) rol.

3. Benadruk de voordelen

Laat zien wat de voordelen zijn van het volgen van de e-learning modules. Dit kan variëren van het verbeteren van hun vaardigheden en kennis tot het vergroten van hun carrièremogelijkheden binnen het bedrijf. Als je bijvoorbeeld een online Lean Orange Belt training aanbiedt aan je medewerkers, kan het belangrijk zijn om te benadrukken hoe het toepassen van Lean-principes kan leiden tot een verhoogde efficiëntie, minder verspilling en een hogere kwaliteit van het werk. Zo worden medewerkers meer gemotiveerd om tijd en energie te investeren in het leren.

4. Moedig samenwerking aan

Geef medewerkers de mogelijkheid om samen te werken en hun kennis en ervaring te delen met hun collega's. Dit kan worden gedaan door het creëren van een online community, het organiseren van discussies of workshops rondom de geleerde stof, en het aanbieden van de mogelijkheid tot coaching en mentorship. Een praktisch voorbeeld: je kunt bijvoorbeeld een groepsproject toewijzen dat vereist dat werknemers verschillende e-learnings volgen en samenwerken om een oplossing voor een specifiek probleem te vinden. Dit kan niet alleen helpen om de motivatie van de werknemers te vergroten, maar ook om hun samenwerkingsvaardigheden te verbeteren.

5. Beloon prestaties

Beloon medewerkers voor het behalen van certificeringen of het afronden van een specifieke e-learning. Dit kan variëren van het uitreiken van certificaten tot het bieden van financiële prikkels, extra vrije dagen, of andere incentives. Beloon je werknemers bijvoorbeeld met een certificaat of een bonus als ze een bepaalde e-learning met succes hebben afgerond. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe collega's die succesvol hun onboarding hebben afgerond. Zet ze op een vrijdagmiddag borrel in het zonnetje en erken hun inspanning met jullie eigen certificaat! Maar zelfs een welgemeend compliment kan al helpen. Medewerkers zullen zich zo gewaardeerd voelen en gemotiveerd zijn om hun ontwikkeling voort te zetten.

6. Maak het bespreekbaar

Leren gaat niet (altijd) vanzelf. Als werkgever of leidinggevende speel je hierin een belangrijke rol. Bespreek de online academy en de voortgang van je medewerkers hierin met je mensen. Ga bijvoorbeeld het gesprek aan over welke online modules relevant zouden kunnen zijn voor de medewerker. Zorg er ook voor dat je in latere gesprekken terugkomt op de voortgang; welke modules heeft iemand wel/niet afgerond? Loopt de medewerker ergens tegenaan? Heeft de medewerker behoefte aan meer of andersoortige trainingen? Ga het gesprek niet uit de weg en motiveer zo je medewerkers om actief deel te nemen aan de online academy.

Aan de slag

Een online academy biedt jouw medewerkers de flexibiliteit om te leren op hun eigen tempo en op hun eigen schema. Het kan ook kosteneffectief zijn voor je organisatie, omdat het je in staat stelt om jouw medewerkers op te leiden zonder dat je tijd en middelen hoeft te besteden aan het organiseren van fysieke trainingen. Maar je medewerkers motiveren om daardwerkelijk met de online academy aan de slag te gaan blijft een uitdaging. Met deze strategieën kom je al een heel eind! Lukt het niet, of wil je extra hulp? Neem dan contact op met de HR-experts van Brighter Legends. Samen zorgen we ervoor dat jouw medewerkers vliegend van start gaan.

Bevlogen

We dromen, durven en doen. Met het lef om te pioneren blijven we leren.

Oprecht

We werken open, eerlijk en op basis van vertrouwen. Bij fouten draaien we er niet omheen, lossen het op en leren ervan.

Samen

Met elkaar kom je verder en haal je het beste in elkaar naar boven.

Tegel werken met TeamsTegel FEMTegel TimemanagementTegel 'Alles over klantcontact'Tegel SOLIDWORKS Tips & tricks

Start jouw proefperiode

Overweeg je van start te gaan met onze academy maar wil je het eerst uitproberen? Dat kan! Vraag een gratis proefperiode aan van twee weken en probeer de academy eerst uit.

Ervaar de kracht van online trainingen

On demand en 24/7 beschikbaar

Uitgebreide trainingsbibliotheek

Onbeperkt toegang in de proefperiode

Proefperiode aanvragen

Meer weten?

Laat je inspireren door onze blogberichten.