In elke vacature die je tegenkomt zie je een kopje ‘Wie ben jij?’ waar een waslijst aan eisen staat opgesomd. Sommige zijn duidelijk, maar anderen zijn redelijk vaag. Zo moet een werknemer naast bijvoorbeeld 3 jaar ervaring in een soortgelijke functie ook communicatief vaardig, betrokken en misschien wel sociaal zijn. Ervaring is te meten, maar hoe meet je de zachte vaardigheden die iemand moet hebben? In dit artikel leggen we je uit waarom de combinatie van harde en zachte vaardigheden belangrijk is en hoe je deze kunt trainen.

Welke skills zijn er?

Vaak wordt het onderscheid gemaakt tussen de ‘hard skills’ en de ‘soft skills’. Zelfs dan slaat het nog de plank mis. De harde en zachte eisen in de vacature zijn vaak een poging van het bedrijf om een gevoel uit te drukken in meetbare resultaten. Waar de harde vaardigheden gaan over de randvoorwaarden van een baan, gaan de zachte vaardigheden over de invulling van de baan.

Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van een huis: De hard skills zijn de muren. Die moeten staan. Het fundament moet stevig zijn en alles moet goed blijven staan. Vergelijk de soft skills met de meubels in een huis. Die verschillen per huis en zijn ook erg afhankelijk van degene die het huis heeft ingericht. Zonder muren heb je geen huis, maar zonder meubels is het huis leeg van binnen.

Wat is het verschil tussen hard & soft skills?

Het grootste verschil tussen hard & soft skills zijn dat hard skills puur aan te leren zijn, terwijl soft skills op basis van aanleg ontwikkeld kunnen worden. Een werknemer die niet weet hoe hij een TIG lasinverter moet gebruiken kan hier een cursus voor doen, maar als een werknemer niet weet hoe je een simpel gesprek moet voeren is dit een veel groter probleem.

De scheidslijn is echter niet zo duidelijk, want heel veel soft skills kunnen namelijk wel goed ontwikkeld worden. Soms komen soft skills ook pas als iemand een cursus heeft gedaan om een hard skill te leren. Als een werknemer bijvoorbeeld een cursus heeft gehad hoe hij moet TIG lassen wordt hij misschien nauwkeuriger, geduldiger en preciezer. Goede vaardigheden om als lasser te hebben.

Voorbeelden van hard skills

Hard skills zijn meetbaar. Denk aan de vaardigheden die je hebt opgedaan door kennis, ervaring, promoties en desnoods aan certificaten die zijn behaald. Deze vaardigheden zijn vaak technisch en zijn in de loop der jaren opgedaan. Voorbeelden van hard skills zijn:

 • Het vloeiend kunnen spreken van Frans, Duits of een andere vreemde taal
 • Coderen en het begrijpen van bijvoorbeeld de programmeertaal C#
 • Goed kunnen rekenen en de fiscale wetgeving goed kunne begrijpen
 • 5 jaar ervaring hebben met het TIG lassen van metalen platen
 • De elektrische gitaar kunnen bespelen

Hard skills ontwikkelen

Om concrete vaardigheden te ontwikkelen kan er simpelweg een cursus worden gedaan. Dit kan op de volgende manieren:

 • Door middel van klassikale cursussen
 • Het volgen van online cursussen
 • Training on the job
 • Je werknemers binnen bepaalde kaders zelf laten experimenteren

Voorbeelden van soft skills

Soft skills zijn minder meetbaar en hebben vaak met de persoon te maken. Denk bijvoorbeeld aan oplossingsgericht werken, betrokken zijn of communicatief vaardig zijn. Iedereen is daar anders in en doet dit op een andere manier. Soft skills zijn zeker aan te leren, alleen kost dit meer tijd. Als bijvoorbeeld een inkoper een ‘slechte’ onderhandelaar is kan een cursus de vaardigheden geven om wel een goede onderhandelaar te worden. Het is wel belangrijk om vooraf te kijken wat iemand dan een ‘slechte’ inkoper maakt en wat iemand precies moet leren om beter te worden in onderhandelen. Zoals je misschien al merkt is dit een combinatie van zowel harde vaardigheden als het hertrainen van stukjes van de persoonlijkheid.

Voorbeelden van soft skills

 • Integriteit bij het behandelen van gevoelige gegevens
 • Flexibiliteit in een dynamische werkomgeving
 • Communicatieve vaardigheden in een verkoopbaan
 • Collegialiteit

Soft skills ontwikkelen

Er zijn veel manieren om soft skills te ontwikkelen. Als toevoeging op de leervormen die bij de hard skills zijn besproken kun je denken aan specifieke trainingen om een skills te ontwikkelen. Denk dan aan:

 • Assertiviteitstrainingen
 • Onderhandelingstrainingen
 • Communicatietrainingen
 • Leiderschapstrainingen
 • Trainingen in persoonlijke effectiviteit.

Laat je werknemers uitblinken en investeer in hun leertraject

Onafhankelijk van een persoon zijn vaardigheden is de groei van je werknemers het belangrijkste. Laat je werknemers uitblinken en goed worden in wat ze doen. Geef ze de ruimte om nieuwe dingen te leren zodat ze beter worden in wat ze doen, maar ook goed kunnen worden in dingen die ze nog niet zo goed beheersen. Investeer in je werknemers en bind ze aan je organisatie.

Wil je meer weten over hoe vaardigheden geleerd kunnen worden of wil je meer weten over het platform dat dit mogelijk kan maken? Lees dan ons artikel over de strategie achter een interne academie of stuur ons een e-mail op support@brighterlegends.com

Bevlogen

We dromen, durven en doen. Met het lef om te pioneren blijven we leren.

Oprecht

We werken open, eerlijk en op basis van vertrouwen. Bij fouten draaien we er niet omheen, lossen het op en leren ervan.

Samen

Met elkaar kom je verder en haal je het beste in elkaar naar boven.

Tegel werken met TeamsTegel FEMTegel TimemanagementTegel 'Alles over klantcontact'Tegel SOLIDWORKS Tips & tricks

Start jouw proefperiode

Overweeg je van start te gaan met onze academy maar wil je het eerst uitproberen? Dat kan! Vraag een gratis proefperiode aan van twee weken en probeer de academy eerst uit.

Ervaar de kracht van online trainingen

On demand en 24/7 beschikbaar

Uitgebreide trainingsbibliotheek

Onbeperkt toegang in de proefperiode

Proefperiode aanvragen

Meer weten?

Laat je inspireren door onze blogberichten.