Leren en ontwikkelen zijn essentiële aspecten van de groei en het succes van zowel individuele medewerkers als de organisatie als geheel. En met de snelle veranderingen en verbeteringen in technologie en werkmethoden, is het belangrijk dat HR-professionals op de hoogte blijven van de laatste trends op het gebied van leren en ontwikkelen.

In deze blog gaan we op ontdekkingstocht naar de nieuwste en meest relevante trends in HR op het gebied van leren en ontwikkelen. Ben je op zoek naar nieuwe manieren om je medewerkers te ondersteunen, of naar inspiratie? Lees dan snel verder!

Trend 1: Personalisatie en zelfgericht leren

Maak het persoonlijk! Steeds meer organisaties realiseren zich het belang van persoonlijke leerprogramma’s, gericht op individuele behoeften. Het gaat er hierbij om het op maat maken van leerprogramma's en het bieden van keuzevrijheid aan de medewerker. Relevante content in de juiste context maakt het leren aantrekkelijker én effectiever.

En heel belangrijk om niet te vergeten: geef je medewerkers waardering en erkenning voor de tijd die ze besteden aan hun persoonlijke groei. Dat kan bijvoorbeeld al door een simpel compliment. Ook het vrijmaken van tijd in een werkweek om te werken aan persoonlijke ontwikkeling kan hierbij helpen. Geef iemand bijvoorbeeld wekelijks een uur om te boeken op persoonlijke ontwikkeling, en reflecteer op wat iemand heeft gedaan tijdens een bila of ander één-op-één moment.

Trend 2: Micro-leren

Weinig tijd om te leren? Geen capaciteit om je medewerkers een dag naar een klassikale training te sturen? Kijk dan eens naar micro-leren. Micro-leren is het verdelen van grote leerprogramma's in kleinere, behapbare blokjes. Maak deze blokjes gemakkelijk op elk moment en op elke locatie toegankelijk, bijvoorbeeld via een online academy. Zo wordt de drempel om te leren verlaagd. Veel efficiënter, omdat medewerkers snel nieuwe vaardigheden kunnen opdoen tijdens hun dagelijkse werkzaamheden!

Trend 3: Gebruik van AI en technologie

Het gebruik van AI en technologie wordt steeds meer ingezet om leerprocessen te ondersteunen en te verbeteren. AI maakt het bijvoorbeeld mogelijk om leerprogramma's op maat te maken voor individuele leerbehoeften en leerstijlen. Ook kunnen AI-systemen real-time feedback geven en de leerervaring aanpassen aan de prestaties en behoeften van de lerende, waardoor de opleiding effectiever wordt.

Hoewel AI een waardevolle bijdrage kan leveren aan het leren en ontwikkelen, is het belangrijk om op te merken dat het niet bedoeld is om menselijke trainers en instructeurs te vervangen. AI tools, zoals ChatGPT, kunnen juist een mooi hulpmiddel zijn om je te ondersteunen bij het creëren van effectievere en efficiëntere opleidingen.

Trend 4: Inclusieve en diverse leeromgevingen

Er is steeds meer aandacht voor het opzetten van inclusieve en diverse leeromgevingen, waarbij iedereen de kans krijgt om zich te ontwikkelen en te groeien. Hierdoor krijgen medewerkers meer vertrouwen en zelfvertrouwen, waardoor ze zich beter kunnen concentreren op hun werk en prestaties.

Denk bijvoorbeeld aan een leerlandschap waarin verschillende vormen van leren worden aangeboden. Zorg ervoor dat leermiddelen en technologie toegankelijk zijn voor alle medewerkers, ongeacht hun achtergrond of capaciteiten. Maar denk ook aan het verbreden van je leeraanbod: neem verschillende perspectieven op, of ontwikkel programma’s en trainingen om medewerkers bewust te maken van diverse culturen, overtuigingen en perspectieven.

Trend 5: Meer waardering voor informeel leren

Succesvolle organisaties hebben steeds meer waardering voor informeel leren. Daarmee bedoelen we de manier waarop mensen leren en groeien via dagelijkse activiteiten en ervaringen, zonder de formele structuren en regels van traditioneel onderwijs of training. Het is een natuurlijk proces dat zich op een organisch niveau ontwikkelt en zich niet noodzakelijkerwijs richt op specifieke leerdoelen of prestatie-indicatoren.

Informeel leren gebeurt op verschillende manieren, zoals door te netwerken, observeren, via zelfstudie en zelfs via sociale media. Het grootste voordeel? Informeel leren is vaak gedreven door persoonlijke interesses en doelen, waardoor de motivatie om te leren groter is. Als HR-professional kun je informeel leren stimuleren door je medewerkers te ondersteunen bij het vinden van voor hen relevantie en uitdagende leermogelijkheden.

In het kort

Deze trends tonen aan dat organisaties steeds meer aandacht besteden aan het creëren van een leeromgeving die is afgestemd op de behoeften van individuele medewerkers en hen ondersteunt in hun persoonlijke groei en ontwikkeling. Door deze trends te volgen, kunnen organisaties een leeromgeving creëren die gericht is op de behoeften en doelen van hun medewerkers, waardoor ze zich meer gewaardeerd en gerespecteerd voelen en zich beter kunnen concentreren op hun werk en groei.

Bij onze klanten zien we dat leren en ontwikkelen meestal bijzaak is. De productie gaat voor, er is geen tijd, of de standaard trainingen sluiten niet goed aan. Zonde, want door laagdrempelige leeroplossingen in te zetten, zoals een online academy, kun je jouw medewerkers de autonomie teruggeven over hun leerproces.

Bevlogen

We dromen, durven en doen. Met het lef om te pioneren blijven we leren.

Oprecht

We werken open, eerlijk en op basis van vertrouwen. Bij fouten draaien we er niet omheen, lossen het op en leren ervan.

Samen

Met elkaar kom je verder en haal je het beste in elkaar naar boven.

Tegel werken met TeamsTegel FEMTegel TimemanagementTegel 'Alles over klantcontact'Tegel SOLIDWORKS Tips & tricks

Start jouw proefperiode

Overweeg je van start te gaan met onze academy maar wil je het eerst uitproberen? Dat kan! Vraag een gratis proefperiode aan van twee weken en probeer de academy eerst uit.

Ervaar de kracht van online trainingen

On demand en 24/7 beschikbaar

Uitgebreide trainingsbibliotheek

Onbeperkt toegang in de proefperiode

Proefperiode aanvragen

Meer weten?

Laat je inspireren door onze blogberichten.