In de maakindustrie draait alles om kennis en innovatie. Maar juist die kennis wordt te midden van complexe productieprocessen en snel evoluerende technologieën vaak over het hoofd gezien.

Het vermogen om waardevolle kennis vast te leggen en over te dragen binnen je organisatie kan het verschil maken tussen stilstaan en groeien. Daarom geven we je deze vijf krachtige tips om de kennisstroom binnen jouw organisatie te optimaliseren en zo de weg te banen naar innovatie en groei.

Tip 1: Creëer een cultuur van kennisdeling

Kennis is macht, toch? Moedig daarom jouw medewerkers aan om actief kennis te delen. Faciliteer dit door regelmatig bijeenkomsten, workshops of trainingssessies te plannen waar medewerkers hun kennis en ervaringen kunnen delen. Dit kan zowel formeel als informeel zijn, afhankelijk van de behoeften van de organisatie. En misschien nog wel het meest belangrijk: geef zelf het goede voorbeeld! Door zelf actief kennis te delen moedig  je jouw medewerkers aan hetzelfde te doen.

Tip 2: Investeer in mentorschap en training

Gebruik de expertise van ervaren medewerkers door hen in te zetten als mentoren voor nieuwkomers. Zet de kennis van ervaren krachten om in kennismodules. Op deze manier leg je de waardevolle kennis vast. Maar kan je het ook eenvoudig delen met collega's, bijvoorbeeld in een onboardingprogramma voor nieuwe medewerkers waardoor ze snel inzetbaar zijn. En het grootste voordeel? De kennis is 24/7 beschikbaar, nieuwe collega's zijn niet meer afhankelijk van de beschikbaarheid van een ervaren kracht. Wel zo efficiënt en het bespaart ook nog eens veel tijd!

Tip 3: Gebruik duidelijke communicatiekanalen

Wist je dat jouw collega's dagelijks net zo goed zoeken als Sherlock Holmes? Als zij iets zoeken, dan kijken ze in hun mailbox, op de centrale schijf of ze hopen het juiste antwoord te vinden bij Google. En als je geluk hebt, dan vragen ze na bij een collega. Zorg dat kennis beschikbaar is wanneer en waar het nodig is. Met de juiste tools zorg je ervoor dat iedereen weet waar ze bepaalde informatie kunnen vinden – of dat nou op een intranet, een sociaal platform of online academy is. Dit maakt informatie gemakkelijk toegankelijk. Kies tools die gebruiksvriendelijk zijn en passen bij de behoeften van je medewerkers.

Tip 4: Meet en verbeter

Hoe kun je weten of je kennisdeling effectief is? Door het te vragen aan je collega's. Stel een eenvoudig enquête op en vraag hen of ze de informatie kunnen vinden die ze nodig hebben voor hun werk. Vraag ook hoe veel tijd ze per week kwijt zijn aan hun ‘zoektocht’ naar de antwoorden. Gebruik meetbare KPI's om de impact ervan te evalueren. Hoe vaak wordt er kennis gedeeld? Hoeveel medewerkers maken er gebruik van? Pas je strategie aan op basis van de resultaten om voortdurende verbetering te stimuleren.

Tip 5: Stimuleer interdisciplinaire samenwerking

Moedig medewerkers aan om samen te werken over afdelingen heen. Dit kan helpen bij het overbruggen van gaten in de kennis en het bevorderen van innovatie. Laat teams bijvoorbeeld gezamenlijke probleemoplossingssessies houden. Wanneer er zich uitdagingen voordoen, moeten medewerkers van verschillende disciplines samenwerken om oplossingen te bedenken. Dit kan leiden tot innovatieve benaderingen en kennisuitwisseling.

Bonustip: Gebruik onze auteurstool

Onze interne auteurstool is jouw geheime wapen voor het vastleggen en organiseren van waardevolle bedrijfsinformatie. Hiermee kunnen jouw experts moeiteloos content creëren en delen, variërend van handleidingen tot best practices. Dit stelt je in staat om bedrijfskennis gestructureerd vast te leggen en toegankelijk te maken voor alle medewerkers. Nu hoor ik je denken; ’’wij hebben alles al vastgelegd in onze werkinstructies en handboeken.’’ Vraag dan aan je collega's of deze ook in de praktijk worden gebruikt én of de inhoud actueel is. Je zult zien dat er een enorme schat aan kennis in de hoofden van je mensen zit.

Zelf aan de slag?

Het delen van kennis is niet alleen een investering in de groei van jouw organisatie, maar ook in het succes van individuele medewerkers. Een goed geïnformeerd team is beter uitgerust om uitdagingen aan te gaan en kansen te benutten. Ontdek hoe Brighter Legends jouw organisatie kan helpen om kennis effectiever te beheren en te delen.

Bevlogen

We dromen, durven en doen. Met het lef om te pioneren blijven we leren.

Oprecht

We werken open, eerlijk en op basis van vertrouwen. Bij fouten draaien we er niet omheen, lossen het op en leren ervan.

Samen

Met elkaar kom je verder en haal je het beste in elkaar naar boven.

Tegel werken met TeamsTegel FEMTegel TimemanagementTegel 'Alles over klantcontact'Tegel SOLIDWORKS Tips & tricks

Start jouw proefperiode

Overweeg je van start te gaan met onze academy maar wil je het eerst uitproberen? Dat kan! Vraag een gratis proefperiode aan van twee weken en probeer de academy eerst uit.

Ervaar de kracht van online trainingen

On demand en 24/7 beschikbaar

Uitgebreide trainingsbibliotheek

Onbeperkt toegang in de proefperiode

Proefperiode aanvragen

Meer weten?

Laat je inspireren door onze blogberichten.