Onboarding is voor veel bedrijven een hot topic. Logisch, want de eerste werkweken bepalen of er een goede fit is. Ook krijg je een goed beeld van of iemand snel inzetbaar én productief is. Maar deze eerste weken zijn ook cruciaal voor de binding van de nieuwe medewerker met je bedrijf. Het is namelijk de eerste indruk die iemand krijgt van jouw organisatie!

Met een online onboarding geef je jouw nieuwe medewerkers een warm welkom én een vliegende start. In deze blogpost geven we je 5 redenen waarom jij dus een online onboardingprogramma op moet zetten.

1. Een persoonlijke touch zorgt voor een welkom gevoel

Tijdens een onboarding worden nieuwe medewerkers verwelkomd, en krijgen ze alle benodigde hulp, begeleiding en informatie. Dit gaat verder dan de werkplek tonen en vertellen waar de koffieautomaat staat. Het gaat erom dat medewerkers zich snel onderdeel voelen van de organisatie. Een online onboarding kan hier gemakkelijk een bijdrage aan leveren.

Met een online onboardingsprogramma, bijvoorbeeld in een online academy, maak je jouw onboarding persoonlijk en interactief. Je geeft je nieuwe medewerkers gemakkelijk een warm welkom door een persoonlijke touch toe te voegen. Voeg bijvoorbeeld een welkomstvideo toe aan je online leeromgeving. Deel het personeelshandboek vanuit één centrale plek voor jullie interne richtlijnen & relevantie informatie. Of creëer een online smoelenboek met daarin alle personeelsleden, zodat nieuwe medewerkers weten wie welke functie in het bedrijf heeft. Zo voelt iemand zich sneller betrokken bij de organisatie.

2. Je medewerkers zijn sneller productief

Wist je dat 55% van de werknemers zegt dat ze training nodig hebben om hun werk goed te kunnen (blijven) doen? Wanneer een nieuwe medewerker in dienst komt, is één ding vaak heel belangrijk: time to competence. Eenvoudig gezegd is dat de tijd die wordt besteed aan het bijscholen van de nieuwe medewerker met de vaardigheden, kennis en het vertrouwen om deze op de werkplek toe te passen. Een sterk onboardingsprogramma helpt je om deze tijd te verkorten en je mensen sneller productief te krijgen.

Met een goed online onboardingsprogramma weet je nieuwe medewerker precies wat er van hem verwacht wordt. Ook heeft hij toegang tot alle benodigde kennis en informatie die hem gaat helpen in zijn dagelijkse werkzaamheden; waar en wanneer hij dat nodig heeft. Maar: het belangrijkste doel van de introductie is het warme welkom. En dat bereik je niet door mensen te overspoelen met informatie. Een online academy, waarin mensen kunnen leren in hun eigen tijd en op hun eigen tempo, helpt je hierbij. Dat is fijn voor de medewerker, en bespaart reistijd en geld omdat het schaalbaar is.

3. Kwaliteit en consistentie in je inwerkproces

Vraag drie mensen in je organisatie om iemand in te werken, en ze doen het waarschijnlijk alle drie op een andere manier. Neem de controle hierover terug met een gestroomlijnd (online) onboardingproces. Hiermee zorg je ervoor dat alle nieuwe medewerkers op dezelfde manier ingewerkt worden. En zo weet je zeker dat iedereen met dezelfde kennis en kunde van start gaat! Een online academy kan helpen om één consistente onboarding te ontwikkelen waarmee je jouw medewerkers de juiste start biedt.  

Tip: Zet de kennis en kunde van jouw bestaande medewerkers in om je online onboarding vorm te geven. Door hun kennis te digitaliseren gaat deze niet verloren, terwijl je toch het inwerktraject automatiseert. En vergeet niet om je nieuwe collega's extra in het zonnetje te zetten als ze de onboarding succesvol hebben afgerond! Deel vervolgens een certificaat of geef ze waardering en erkenning met een bloemetje op de VrijMiBo.

4. Boei en bind je personeel vanaf dag één

Met een goede onboarding zet je vanaf dag één leren én ontwikkelen op de kaart. Zo zorg je ervoor dat mensen zich kunnen ontwikkelen én zich betrokken voelen bij je bedrijf. Want: een goed onboardingsproces zorgt voor binding tussen talent en jouw organisatie. Heel belangrijk, want wist je dat zo’n 50% van de medewerkers in de eerste zes maanden, bewust of onbewust, besluit of ze voor een bedrijf blijven werken?

De motor van een bedrijf is het menselijk kapitaal en dit kapitaal wil je met al hun kennis en ervaring niet kwijtraken. Tegelijkertijd wil je talent aantrekken en laten groeien zodat ze niet op zoek gaan naar een bedrijf waar ze meer kunnen bereiken. Met een goede onboarding faciliteer en stimuleer je hun persoonlijke ontwikkeling waardoor medewerkers ervaren dat ze gezien worden en ruimte voelen voor hun persoonlijke ontwikkeling. Reken maar dat dit impact heeft op hun motivatie!

5. Bespaar kosten

Als laatste, maar niet geheel onbelangrijk: met online onboarding kun je kosten besparen. Dat kan op verschillende manieren:

- Het ontbreken van een onboardingproces, of het aanbieden van een onboarding die tekort schiet, kan zorgen voor vroegtijdig vertrek van een nieuwe medewerker. En we weten allemaal dat het al moeilijk genoeg is om geschikt personeel te vinden; dat is een tijdrovend en kostbaar proces. Een goede onboarding vergroot de kans dat nieuw talent blijft plakken.

- Voordat nieuwe medewerkers aan het werk gaan heb je een inwerkperiode en scholing nodig. Dit gaat ten koste van de capaciteit en tijd van je bestaande medewerkers. Met een online onboarding kun je dit proces automatiseren en digitaal aanbieden. Zo combineer je het beste van beide werelden: instructies en theorie (formeel leren) met behulp van een academy, en de begeleiding op de werkvloer (informeel leren) in de praktijk. Dit scheelt tijd en geld!

Hoe kan Brighter Legends jou helpen met jouw onboardingprogramma?

In een online onboardingsprogramma verzamel je alle informatie op één plek. Je hoeft dus niet meer te investeren in klassikale trainingen. Maak je gebruik van een online academy? Dan zet je gemakkelijk je eigen onboardingsprogramma in elkaar. Dat kan bijvoorbeeld met de auteurstool van Brighter Legends. Hiermee maak je in een handomdraai je eigen inwerktrajecten en leerlijnen, zodat al je nieuwe medewerkers de juiste kennis verwerven op het juiste moment.

Bevlogen

We dromen, durven en doen. Met het lef om te pioneren blijven we leren.

Oprecht

We werken open, eerlijk en op basis van vertrouwen. Bij fouten draaien we er niet omheen, lossen het op en leren ervan.

Samen

Met elkaar kom je verder en haal je het beste in elkaar naar boven.

Tegel werken met TeamsTegel FEMTegel TimemanagementTegel 'Alles over klantcontact'Tegel SOLIDWORKS Tips & tricks

Start jouw proefperiode

Overweeg je van start te gaan met onze academy maar wil je het eerst uitproberen? Dat kan! Vraag een gratis proefperiode aan van twee weken en probeer de academy eerst uit.

Ervaar de kracht van online trainingen

On demand en 24/7 beschikbaar

Uitgebreide trainingsbibliotheek

Onbeperkt toegang in de proefperiode

Proefperiode aanvragen

Meer weten?

Laat je inspireren door onze blogberichten.