Stel je een drukke ochtend in jullie productiehal voor. Machines zoemen, medewerkers rennen heen en weer. Maar dan, plotseling, begint een van de machines te haperen, waardoor de productie tot stilstand komt. Paniek verspreidt zich en medewerkers haasten zich naar het probleem met handboeken in de hand – want niemand weet direct de oplossing. Vaak duurt het helaas veel te lang voordat de productie weer is opgestart.

Waarschijnlijk is dit een scenario dat iedereen wel herkent. Het is nogal een uitdaging; medewerkers die snel moeten reageren op problemen, maar eigenlijk niet de juiste kennis en vaardigheden hebben om het probleem op te lossen. Maar wat als er een manier is om dit te voorkomen en medewerkers te voorzien van de juiste informatie wanneer ze die nodig hebben? Het 70/20/10-model en het 5 Moments of Need-model bieden oplossingen voor deze uitdagingen. In deze blogpost ontdekken we hoe deze modellen kunnen samenwerken om leren en presteren in de maakindustrie te optimaliseren.

Het 70/20/10 Model

Iedereen die iets weet van HR of leren en ontwikkelen, heeft waarschijnlijk wel eens van het 70/20/10 model gehoord. Het is een van de meest bekende leermethodes, die stelt dat het meest effectieve leren op 3 manieren gebeurt:

• 70% werkplekleren, oftewel leren door te doen, observeren en reflecteren tijdens het werk.

• 20% informeel leren, oftewel leren van je collega's, buddy’s en interacties in de werkomgeving.

• 10% formeel leren, oftewel leren via gestructureerde trainingen, cursussen en workshops.

Waarom is dit relevant voor de maakindustrie?

In de praktijk zien we veel gebeuren dat medewerkers ‘op cursus’ worden gestuurd wanneer ze een bepaalde vaardigheid missen. Maar zoals je net gelezen hebt, valt zo’n cursus onder die 10%. De rest van die essentiële vaardigheden leren ze juist van elkaar én op de werkvloer. En dat is waar je het uiteindelijk moet gaan doen – je kunt wel uit een boekje de lastechnieken leren, maar uiteindelijk moet je vlieguren maken in de praktijk om een goede lasser te worden.

Het 5 Moments of Need-Model

Het 5 Moments of Need-model geeft aan dat er vijf cruciale momenten zijn waarop je meer gemotiveerd bent om te leren:

1. Wanneer je iets voor de eerst keer leert (nieuw leren);
2. Wanneer je meer wilt leren en dieper in een onderwerp duikt (meer leren);
3. Wanneer je de geleerde kennis in de praktijk brengt (toepassen);
4. Wanneer iets fout gaat en je snel een oplossing nodig hebt (oplossen);
5. Wanneer er veranderingen in processen, technologieën of taken plaatsvinden (veranderen).

In de maakindustrie komen deze momenten dagelijks voor. Werknemers moeten snel nieuwe vaardigheden verwerven, problemen oplossen en zich aanpassen aan veranderende omstandigheden.

Een combinatie voor optimaal resultaat

De krachtige combinatie van het 70/20/10-model en het 5 Moments of Need-model stelt je in staat om leren en presteren naadloos te integreren in hun dagelijkse operaties. Maar hoe dan? Door met de juiste leerinterventies aan te sluiten op de juiste moments of need.

Wanneer iemand iets nieuws moet leren of meer over een bepaald onderwerp wil leren, is formeel leren heel geschikt. Formele trainingen kunnen worden afgestemd op de specifieke behoeften die voortkomen uit deze momenten. Denk bijvoorbeeld aan een medewerker die nieuw in dienst komt en een specifieke machine moet leren bedienen. Middels een formele machinetraining kan hij exact de vaardigheden leren die hij op dat moment nodig heeft.

Wanneer er zich een probleem voordoet, is informeel leren heel geschikt. Denk bijvoorbeeld aan collega’s die samen sparren over hoe een probleem het beste opgelost kan worden, of het raadplegen van een online community waar ze vragen kunnen stellen en kennis kunnen delen.

En stel je eens voor dat een productiemedewerker in een fabriek een nieuwe machine moet bedienen die net is geïmplementeerd. In plaats van alleen een traditionele training te geven, wordt de medewerker betrokken bij het daadwerkelijk bedienen van de machine onder begeleiding van een ervaren collega of mentor. De medewerker past de nieuwe vaardigheden onmiddellijk toe tijdens de productie. Dit zorgt voor een hands-on leerervaring en maximaliseert de kennisoverdracht.

Hoe kun je direct beginnen met het toepassen van deze modellen in jouw bedrijf?

Hier zijn enkele praktische stappen om direct mee te beginnen:

Identificeer jullie 5 Moments of Need

Analyseer jullie productieprocessen en identificeer waar en wanneer medewerkers nieuwe informatie nodig hebben, vaardigheden moeten toepassen, problemen moeten oplossen en zich moeten aanpassen aan veranderingen.

Selecteer de juiste leerinterventies

Creëer of verzamel leermiddelen en -programma's die specifiek zijn afgestemd op elk moment van behoefte. Denk bijvoorbeeld aan een buddyprogramma, of gebruik moderne technologieën zoals e-learningmodules of video’s om kennis snel aan te kunnen reiken.

Stimuleer samenwerking

Stimuleer (én faciliteer!) samenwerking tussen medewerkers, bijvoorbeeld door kennisdelingssessies te organiseren. Zorg ervoor dat senior medewerkers beschikbaar zijn om hun expertise te delen. Beloon en erken initiatieven voor kennisdeling en het toepassen van nieuwe vaardigheden in de praktijk.

Betrek je medewerkers

Betrek je medewerkers bij het ontwerpen en verzamelen van leerinterventies. Hun input is van onschatbare waarde om ervoor te zorgen dat de geboden oplossingen relevant en effectief zijn. Daarnaast bevordert dit een organisatiecultuur waarin leren en presteren hand in hand gaan.

In het kort

Door het 70/20/10-model en het 5 Moments of Need-model te combineren, ontstaat een krachtige manier om het leren binnen je organisatie te optimaliseren. Door met de juiste leerinterventies in te spelen op het juiste moment, biedt je precies wat je medewerkers nodig hebben, wanneer ze dat nodig hebben. We onderzoeken hoe het 70/20/10-model en het 5 Moments of Need-model samenwerken om jouw mensen te ondersteunen en te bieden wat ze nodig hebben, precies op het juiste moment. Zo versterk je hun skills, én jouw positie als bedrijf.

Weten hoe we jou kunnen helpen deze modellen in de praktijk te brengen? Vraag een gesprek aan met een inhoudsexpert!

Bevlogen

We dromen, durven en doen. Met het lef om te pioneren blijven we leren.

Oprecht

We werken open, eerlijk en op basis van vertrouwen. Bij fouten draaien we er niet omheen, lossen het op en leren ervan.

Samen

Met elkaar kom je verder en haal je het beste in elkaar naar boven.

Tegel werken met TeamsTegel FEMTegel TimemanagementTegel 'Alles over klantcontact'Tegel SOLIDWORKS Tips & tricks

Start jouw proefperiode

Overweeg je van start te gaan met onze academy maar wil je het eerst uitproberen? Dat kan! Vraag een gratis proefperiode aan van twee weken en probeer de academy eerst uit.

Ervaar de kracht van online trainingen

On demand en 24/7 beschikbaar

Uitgebreide trainingsbibliotheek

Onbeperkt toegang in de proefperiode

Proefperiode aanvragen

Meer weten?

Laat je inspireren door onze blogberichten.