Een interne academie, leerplatform, LMS of opleidingscentrum. Allemaal komt het op hetzelfde neer: Je wilt kennis bundelen en je werknemers laten leren van de ervaring die binnen jouw bedrijf is opgebouwd. Kennis is namelijk macht. De toegevoegde waarde van kennis merk je pas op het moment dat iemand na jaren trouwe dienst vertrekt. Lasser Henk met 20 jaar ervaring kan bijvoorbeeld niet meer laten zien hoe je met de sproeiboog de sterkste las kunt maken. Hoe mooi zou het zijn als Henk een filmpje had gemaakt die nog op je leerplatform te vinden is? Nieuw talent kan zo nog steeds van Henk blijven leren en kan zo sneller stappen maken. Maar hoe zet je een interne academie op en wat is de strategie hierachter? In dit artikel gaan we hier verder op in.

Waarom een interne academie?

Er zijn verschillende redenen om te overwegen om een interne academie op te zetten:

  • Werknemers kunnen gestructureerd en gemotiveerd werken aan hun ontwikkeling.
  • Kennisoverdracht van senior naar junior is veel makkelijker. Alles is namelijk nu online.
  • Werknemers kunnen sneller inspelen op veranderingen in de markt en je kan ‘learning on the job’ professionaliseren.
  • Inwerken wordt makkelijker. Het hele inwerktraject kan simpelweg online worden vastgelegd.


Een interne academie kost wat tijd om in te richten, maar kan je organisatie professionaliseren en voorbereiden op de toekomst. Zodra de structuur staat kun je zonder veel moeite de volgorde en duur van de trainingen aanpassen. Aan de hand van je Blended Learning Strategie kun je het leertraject inrichten zoals je wilt en een leervorm kiezen die bij jouw organisatie past.

Hoe zet je een interne academie op?

Een leerplatform valt en staat met een goede LMS (Learning Management System) en is in veel gevallen flexibel in te richten. Er komt echter meer bij kijken.

Bepaal het doel

Naast de stabiele techniek moet je duidelijk hebben wat het doel precies is van de interne academie. Is het bijvoorbeeld een betere kennisoverdracht of wil je gewoon een ijzersterk inwerktraject optuigen? De trainingen die je voor de verschillende leertrajecten opbouwt kunnen dus in inhoud en structuur verschillen.

Bepaal het beoogde resultaat

Ook is het goed om duidelijk te hebben wat het resultaat is dat je uit de academie wilt zien. Is het een groei in productiviteit, is het meer aanpassingsvermogen van je werknemers of is het helemaal iets anders? Maak dit zo specifiek mogelijk.

Bespaar kosten

Voor niks gaat de zon op. Uiteraard bespaar je enorm veel opleidingsbudget als je dure trainingen vervangt door e-learnings op een eigen LMS, maar investeer genoeg budget in het maken van die online trainingen. Indien je zelf de vaardigheden niet in huis hebt om een training in elkaar te zetten kun je het budget gebruiken om mensen te vinden die dat wel kunnen. In de LMS van Brighter Legends kun je gemakkelijk informatie laten zien.

De 4 voordelen van een LMS

Een LMS regelt het administratieve werk dat achter opleidingstrajecten wegkomt. Het ondersteunt het leerproces en verbetert de relatie met je werknemers. Verder heeft zo’n systeem de volgende voordelen:

1.Werknemers leren altijd de juiste kennis

Via trainingen stel je de juiste kennis bij je werknemers beschikbaar. In een LMS kun jij bepalen wie toegang krijgt. Dit stel je in door zogenaamde accordering routes in te stellen. Meld een werknemer aan, beheer je team en creëer het leerpad van je organisatie. Wil je zien of iemand een verplichte training heeft afgerond? Draai dan een overzicht uit van de werknemer en zie het direct.

2. Overzicht

Gebruik je al een e-learning systeem, maar zie je door de bomen het bos niet meer? In een LMS houd je gemakkelijk en snel een overzicht bij van het hele leertraject dat je voor je werknemers hebt uitgedacht. Alles staat netjes onder elkaar en is altijd gemakkelijk terug te vinden.

3. Controle in het leerproces

Iedereen heeft een leerbehoefte. Deze leerbehoeften worden vertaald in trainingen die iemand kan volgen zodat iemand zich kan blijven ontwikkelen. Of iemand de juiste trainingen in een leertraject heeft gedaan is zonder LMS vaak lastig terug te vinden. Houd in een LMS makkelijk een persoonlijk overzicht bij en personaliseer waar nodig iemand’s trainingsaanbod. Het Learning Management System houdt van iedereen bij wie welke training heeft gevolgd, of ze de juiste certificaten hebben behaald en wat er voor nodig is om naar een volgend kennisniveau groeien. In het systeem zelf laat je gemakkelijk commentaar en tips achter en stel je automatische meldingen in zodat medewerkers hun trainingen niet vergeten.

4. Evaluatie in de groei

Heeft je medewerker de training gevolgd, maar kom je erachter dat ie toch meer nodig heeft om die stap te maken? Een LMS maakt gemakkelijk een voortgangsrapportage die je te allen tijde kunt downloaden. Filter de resultaten op training, behaalde certificaten, afdelingsgroep of examen, en zie een lijst met de voortgang van de medewerkers die met de training mee deden.

Meer weten over wat een Learning Management System voor jouw organisatie kan betekenen? Stuur een e-mail naar welkom@brighterlegends.com of vraag een demo aan!

Bevlogen

We dromen, durven en doen. Met het lef om te pioneren blijven we leren.

Oprecht

We werken open, eerlijk en op basis van vertrouwen. Bij fouten draaien we er niet omheen, lossen het op en leren ervan.

Samen

Met elkaar kom je verder en haal je het beste in elkaar naar boven.

Tegel werken met TeamsTegel FEMTegel TimemanagementTegel 'Alles over klantcontact'Tegel SOLIDWORKS Tips & tricks

Start jouw proefperiode

Overweeg je van start te gaan met onze academy maar wil je het eerst uitproberen? Dat kan! Vraag een gratis proefperiode aan van twee weken en probeer de academy eerst uit.

Ervaar de kracht van online trainingen

On demand en 24/7 beschikbaar

Uitgebreide trainingsbibliotheek

Onbeperkt toegang in de proefperiode

Proefperiode aanvragen

Meer weten?

Laat je inspireren door onze blogberichten.