In de maakindustrie zijn we gewend aan het geluid van machines, de geur van smeermiddelen en het voelen van ruwe materialen. Maar waarschijnlijk weet jij ook als geen ander dat er een digitale revolutie gaande is die deze traditionele omgeving transformeert. En als je hier bent, dan weet je waarschijnlijk ook al dat een krachtig middel om medewerkers te trainen en te inspireren in de snel veranderende digitale wereld een online academy is.

Wil jij aan de slag met je eigen online academy, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Wij nemen je stapsgewijs mee in hoe je een effectief plan van aanpak maakt, je content implementeert, een memorabele lancering organiseert, medewerkers activeert en betrokken houdt, en hoe je continu kunt evalueren en begeleiden. Met deze stappen creëer je een online academy die aansluit bij de behoeften van je medewerkers en hen motiveert om te leren en te groeien.

Stap 1 – Plan van aanpak

Wat moeten je medewerkers precies leren? Een effectief plan van aanpak voor een online academy begint dan ook bij hen: je medewerkers. Het is essentieel dat het aanbod van de academy aansluit bij hun behoeften en relevant is voor hun dagelijkse werkzaamheden. In plaats van simpelweg verplichte cursussen aan te bieden, is het belangrijk om te begrijpen wat de werkelijke leerbehoeften zijn. Door te luisteren naar de medewerkers en te investeren in trainingen die aansluiten bij hun digitale vaardigheden en dagelijkse uitdagingen, kan de academy waarde toevoegen en intrinsieke motivatie opwekken. Op die manier zullen medewerkers gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan met hun leerpad en er daadwerkelijk iets van opsteken.

Om snel van start te gaan, geef je voor jezelf antwoord op de volgende vragen:

- Voor wie is de academy bedoeld?

- Wat is het hoofddoel van de academy?

- Wat moeten mensen leren? Oftewel: wat zijn de leerdoelen?

- Wat heb je nodig om die (leer)doelen te bereiken?

- Hoe ziet je tijdsplanning eruit?

Stap 2 – Implementatie

Je doelgroep en (leer)doelen zijn bepaald, en nu wil je aan de slag! Maar voordat je te hard van stapel loopt, is het tijd om even terug te gaan naar de tekentafel en in kaart te brengen wat je allemaal al in huis hebt.

Je academy valt of staat namelijk met goede content. Wellicht train en ontwikkel je jouw medewerkers nu al met PowerPoints, documenten of fysieke trainingen. Je hebt dus waarschijnlijk al meer op de plank liggen dan je denkt! Breng dit in kaart, en bepaal welke content geschikt zou zijn voor welke leerdoelen.

Je zult vanzelf zien waar de hiaten ontstaan; voor sommige leerdoelen zul je nieuwe content moeten ontwikkelen, voor andere leerdoelen heb je waarschijnlijk al wat op de plank liggen dat je kunt doorontwikkelen of digitaliseren. Of je kunt gebruikmaken van beschikbare trainingcontent. Zo stel je jouw eigen trainingsbibliotheek samen.

Wees kritisch en denk na over de volgende vragen:

- Voor wie is deze content bedoeld?

- Welk onderwerp behandel je wel en welke niet?

- Hoe diep ga je op de context in?

- Wat is het niveau van de training?

Stap 3 – Go live

Je content is klaar en getest, je bibliotheek zorgvuldig samengesteld, je design ziet er strak uit … Alles klopt, dus het moment is daar: de lancering van je academy! Een spannend moment, waarbij je wilt zorgen voor een memorabele en succesvolle start. Om dit te realiseren, is het belangrijk om het proces in twee stappen aan te pakken.

In de voorbereiding is het essentieel om het doel van de implementatie vast te stellen en een gedegen plan op te stellen. Neem de tijd om alles zorgvuldig uit te rollen en betrek eventueel een projectgroep om verschillende perspectieven te waarborgen.

Na een grondige voorbereiding is het tijd voor de implementatie, waarin je vol trots jouw creatie naar buiten brengt. Organiseer een feestelijke kick-off, deel het nieuws via een mailing en communiceer het op het intranet. Laat je medewerkers duidelijk weten wat de spelregels zijn en wat er van hen wordt verwacht. Informeer hen bijvoorbeeld over verplichte trainingen, of deze onder werktijd of in hun eigen tijd kunnen worden gevolgd, hoeveel tijd zij eraan kunnen besteden en of er eventuele beloningen aan verbonden zijn.

Stap 4 – Activatie

Het betrekken van medewerkers bij online leren is altijd een uitdaging. Maar wees gerust, er zijn genoeg strategieën die je als manager of leidinggevende kunt inzetten om je team te motiveren en van je online academy een succes te maken!

Stap één: verbind het leren met doelen. Laat je medewerkers zien hoe de online trainingen aansluiten bij hun persoonlijke en organisatiedoelen. Wanneer ze de waarde ervan inzien voor hun eigen prestaties, zullen ze minder weerstand voelen en meer enthousiasme tonen.

Stap twee: erken en beloon de inzet van je medewerkers. Geef ze niet alleen een welverdiend complimentje, maar ga verder dan dat. Neem de tijd voor een gesprek waarin je hun ervaringen bespreekt en brainstormt over de toepassing van het geleerde in de praktijk. Maak hun inspanningen zichtbaar en geef ze het gevoel dat ze gezien worden.

Stap 5 – Evaluatie en begeleiding

Evalueer regelmatig. Meet het effect van je academy en stuur indien nodig bij. Begin met meten wanneer een deel van je medewerkers het traject heeft doorlopen. Let op betrouwbare metingen, zoals het moment, de positie van de deelnemer en de frequentie van meten.

Een online academy als die van Brighter Legends geeft je real-time inzicht in de voortgang en de resultaten van je medewerkers. Deze kun je gebruiken om je medewerkers te sturen en te begeleiden naar een nog hoger niveau. Dat doe je bijvoorbeeld door ze extra trainingen aan te raden die bij ze passen, of door een persoonlijk ontwikkeltraject in te richten op basis van hun resultaten.

In het kort

Het lanceren van je eigen online academy opent de deur naar nieuwe mogelijkheden en groei. Door het aanbieden van gepersonaliseerde, toegankelijke en relevante trainingen kun je jouw mensen inspireren, hun vaardigheden versterken en de digitale transformatie in de industrie stimuleren. Door te investeren in continu leren en ontwikkelen, leg je de basis voor een wendbare en competitieve organisatie. Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het creëren van jouw eigen online academy.

Bevlogen

We dromen, durven en doen. Met het lef om te pioneren blijven we leren.

Oprecht

We werken open, eerlijk en op basis van vertrouwen. Bij fouten draaien we er niet omheen, lossen het op en leren ervan.

Samen

Met elkaar kom je verder en haal je het beste in elkaar naar boven.

Tegel werken met TeamsTegel FEMTegel TimemanagementTegel 'Alles over klantcontact'Tegel SOLIDWORKS Tips & tricks

Start jouw proefperiode

Overweeg je van start te gaan met onze academy maar wil je het eerst uitproberen? Dat kan! Vraag een gratis proefperiode aan van twee weken en probeer de academy eerst uit.

Ervaar de kracht van online trainingen

On demand en 24/7 beschikbaar

Uitgebreide trainingsbibliotheek

Onbeperkt toegang in de proefperiode

Proefperiode aanvragen

Meer weten?

Laat je inspireren door onze blogberichten.