De wereld verandert, en de inhoud van onze banen verandert mee. De komende 5 jaar zullen er wereldwijd 85 miljoen banen verdwijnen door robotica en automatisering. Tegelijkertijd ontstaan er door nieuwe technologieën 97 miljoen banen die meer skills vragen (World Economic Forum, 2020). Deze veranderingen leren ons dat iedere werknemer nieuwe kennis moet verwerven, en nieuwe vaardigheden moet gaan ontwikkelen om bij te blijven. Continu leren en jezelf blijven ontwikkelen is de nieuwe norm. Als bedrijf wil je het beste voor je werknemer en wil je dat je werknemer ook het beste voor de organisatie over heeft.

Om toekomstbestendig te blijven in een veranderende wereld, moet je een mix van de juiste hard en soft skills goed beheersen. Zowel de vakinhoudelijke kennis als de persoonlijke vaardigheden zijn cruciaal. Maar welke skills zijn nou écht belangrijk voor het werk van de toekomst? Door aan 6 deze vaardigheden te werken, heb jij straks een streepje voor.

Kritisch denkvermogen

Het vermogen om complexe problemen op te lossen noemen we ook wel kritisch denkvermogen. Dit is een skill die vaak genoemd wordt als voorwaarde voor succes in de maatschappij en de werkomgevingen van de toekomst (WEF, 2016).

Kritisch denkvermogen is een vaardigheid die niet kan worden geautomatiseerd. Er is zeker in de techniek een overvloed aan informatie en gegevens; maar alleen mensen kunnen onderscheiden welke informatie betrouwbaar is en welke niet.

Met kritisch denken bedoelen we niet negatief zijn. Het gaat erom dat je zelfstandig kunt komen tot weloverwogen en beargumenteerde afwegingen, oordelen en beslissingen. Dit bereik je niet alleen maar met denkvaardigheden, maar ook je houding en reflectievermogen zijn hierbij erg belangrijk.

Communicatieve vaardigheden

Communicatieve vaardigheden zijn voor alle werkenden cruciaal. Zeker in dit digitale tijdperk is het noodzaak dat je de sociale vaardigheden beheerst om goed met collega’s en klanten samen te werken. Je moet contact kunnen maken, de diepste behoeften van de ander kunnen begrijpen en een relatie op basis van vertrouwen aan kunnen gaan (PwC, 2019).

Ook blijkt uit onderzoek van Panteia (2020) dat klanten steeds nauwer betrokken raken bij het productieproces. Dat vraagt dat je tijdens je gesprek met de klant kunt contact kunt maken, maar ook kunt uitzoomen vanaf je specialisme en op een hoger abstractieniveau naar het probleem kunt kijken. Je kunt je niet langer beperken tot je eigen specialisme – je moet in gesprek om ervoor te zorgen dat het proces als geheel doorgang vindt. Dat vraagt ook om pro-activiteit, zelfstandigheid en kunnen en willen samenwerken.

Creativiteit

Creativiteit en het vermogen om nieuwe kennis op te doen (en toe te passen!) zijn onmisbaar voor mensen die zich willen voorbereiden op de nieuwe functies in de toekomst. Er komen namelijk constant nieuwe producten, technologieën en diensten op de markt. Het vraagt een hoop creativiteit om hiermee om te gaan en nieuwe toepassingen te vinden binnen het werk.  

Daarnaast is creativiteit een essentiële skill om iets uit te vinden of te bedenken en een betere toekomst te ontwerpen. En dat is precies wat de werkplek van de toekomst nodig heeft: nieuwe manieren van denken en menselijke creativiteit.

Digitale vaardigheden

We weten het allemaal: digitale vaardigheden zijn een must op het werk. Kunnen werken met diverse nieuwe technologieën wordt dan ook steeds belangrijker. Mensen in alle beroepen - van schoonmakers en lassers tot leraren en architecten - moeten dus ook met nieuwe technologieën leren werken (PwC, 2019).  

Het begrip van nieuwe technologieën en het vermogen om ermee te werken is dus ontzettend belangrijk. Ook zijn skills als robotica, procesbeheersing en -controle, en programmeren (van fabricage-instructies en in het algemeen) belangrijk.

Dit geldt echter niet voor iedereen – niet iedereen hoeft per sé te kunnen ontwikkelen. Je moet echter wel in staat zijn om gebruik te maken van nieuwe technologieën. Als eindgebruiker dus, niet als IT-er. Steeds meer aspecten van het werk worden namelijk (deels) geautomatiseerd. Om de voortgang in de productie te duiden is het nodig dat vakmensen de abstracte informatie uit geautomatiseerde systemen kunnen interpreteren.

Vakinhoudelijke (digitale) skills

De voortschrijdende digitalisering en de veranderende vraag van klanten zorgt ervoor dat ook de vraag naar vakinhoudelijke skills verandert. Hierin blijkt uit onderzoek dat het vooral belangrijk is om breed inzetbaar te zijn. Het productieproces wordt namelijk steeds minder gekenmerkt door de verrichting van specialistische handelingen. Een brede basis beperkt zich niet tot technische skills. Een succesvol productieproces is afhankelijk van verschillende randvoorwaarden: veiligheid, ergonomie, en spaarzaam en duurzaam gebruik van materialen. Dit gaat dus verder dan enkel je vakinhoudelijke, specialistische kennis. Als breed opgeleide maker heb je dus een streepje voor!

Leervermogen

Wat gisteren werkte, is niet per sé de beste strategie voor morgen. Juist doordat de benodigde skills veranderen, moet je zelf ook constant nieuwe vaardigheden blijven leren. Je bent dus ook nooit uitgeleerd.

Wees flexibel en sta open voor nieuwe ideeën en nieuwe manieren leren om dingen te doen. Dat is niet voor iedereen even gemakkelijk, maar je kunt het trainen - je kunt leren leren.

En nu?

Alle bovenstaande vaardigheden zijn belangrijk. Maar hoe ga je deze ontwikkelen? En hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers ook aan de slag kunnen met hun vaardigheden? De academy van Brighter Legends kan je hierbij helpen. Onze academy bevat modules voor zowel hard als soft skills zodat jij kan werken aan de skills van de toekomst.

Bevlogen

We dromen, durven en doen. Met het lef om te pioneren blijven we leren.

Oprecht

We werken open, eerlijk en op basis van vertrouwen. Bij fouten draaien we er niet omheen, lossen het op en leren ervan.

Samen

Met elkaar kom je verder en haal je het beste in elkaar naar boven.

Tegel werken met TeamsTegel FEMTegel TimemanagementTegel 'Alles over klantcontact'Tegel SOLIDWORKS Tips & tricks

Start jouw proefperiode

Overweeg je van start te gaan met onze academy maar wil je het eerst uitproberen? Dat kan! Vraag een gratis proefperiode aan van twee weken en probeer de academy eerst uit.

Ervaar de kracht van online trainingen

On demand en 24/7 beschikbaar

Uitgebreide trainingsbibliotheek

Onbeperkt toegang in de proefperiode

Proefperiode aanvragen

Meer weten?

Laat je inspireren door onze blogberichten.